Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 10 listopada 2024 03:42
Reklama

Wielkanocne smakołyki opanowały bodzentyński rynek

Tradycyjny żurek, zupa grzybowa, wielkanocne baby, czy... golosz. Te i inne smaczne potrawy można było znaleźć w niedzielę na rynku w Bodzentynie. Gmina po raz pierwszy zorganizowała Kulinarny Kiermasz Wielkanocny.

Wielkanoc kojarzy nam się nieodłącznie z jajkami, mazurkami czy żurem. Tradycyjnych potraw jest jednak znacznie więcej. Wiele z nich byłoby zapomnianych, gdyby nie lokalne grupy zajmujące się przekazywaniem przepisów kolejnym pokoleniom. Nierzadko zdarza się też, że każdy mniejszy lub większy region ma własne zwyczaje świąteczne. Tak jest na przykład w Bodzentynie. Z tego powodu zdecydowano się zorganizować Kulinarny Kiermasz Wielkanocny, podczas którego zaprezentowano to, czym gmina może się pochwalić.

- To najlepszy sposób, by przekazywać młodemu pokoleniu naszą tradycję – przekonuje Marta Stojecka, prezes stowarzyszenia Wzdolskie Kołowrotki.

Impulsem do organizacji kiermaszu była również rosnąca w szybkim tempie liczba zespołów działających na terenie gminy. Dziś jest ich prawie trzykrotnie więcej niż dotychczas.

- Do tej pory działały tylko trzy zespoły. Dziś mamy ich już osiem. Chcieliśmy poprzez kiermasz dać im możliwość pokazania się szerszemu gronu – mówi burmistrz miasta i gminy Bodzentyn, Dariusz Skiba.

Podczas kiermaszu do degustacji oddano wiele lokalnych specjałów. Jak można było się spodziewać, królowały oczywiście dania wielkanocne.

Prezentacja potraw miała również inny cel. Wiele z nich trafi do przygotowywanego właśnie albumu „Kulinarne Podróże po Świętokrzyskim”.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama