Potrawy wybierano w czterech kategoriach: produkty i przetwory mięsne, produkty pochodzenia roślinnego, napoje oraz inne produkty regionalne. Było co oceniać, bo do tegorocznej edycji konkursu z województwa świętokrzyskiego zakwalifikowały się aż 52 produkty.
Finał kulinarnego konkursu uświetniły oczywiście dodatkowe atrakcje, wśród nich pokaz ginących rzemiosł czy występy zespołów ludowych.
Ostatecznie jury ze wszystkich zgłoszonych produktów wybrało kilkanaście najlepszych. Uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy. Wybrano też trzy produkty, które otrzymały nominacje do Perły 2013, czyli ogólnopolskiej odsłony konkursu. Zwycięzcy wyłonieni zostaną 22 września na targach poznańskich. W tej najlepszej trójce znalazła się pani Marta Bęben z mężem i ich miód nektarowo-spadziowy napękowski, który ma wiele wyjątkowych zastosowań.
Państwo Bęben produkcją miodu napękowskiego zajmują się od wielu lat. Zwyczaj ten przejęli jeszcze po dziadkach.
Sporym zainteresowaniem wszystkich, którzy w niedzielę odwiedzili Park Etnograficzny w Tokarni cieszył się kiermasz potraw tradycyjnych. Swoje specjalności prezentowali m. in. Górale z Białego Dunajca.
Tajemnica wyjątkowego smaku tych produktów, tkwi w tym, że żaden z tych wyrobów, jak zapewnia pan Maciek, nie ma grama sztucznych substancji.
Etap wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zorganizowano już po raz 13.
Kulinarne dziedzictwo w Tokarni
W niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się finał regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgodnie w formułą przedsięwzięcia wybierano produkty wyróżniające się nie tylko wybitnym smakiem i wyglądem, ale i mające szczególne związki z historią ziemi, z której pochodzą.
- 17.06.2013 09:24
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze