Projekt Świętokrzyska Kuźnia Smaków realizowany jest już w naszym regionie od dawna. Jego zakończenie zbliża się nieuchronnie, dlatego jest to dobra pora na podsumowania. Okazją do tego stały się Targi AGROTRAVEL. W czwartek w Centrum Kongresowym w Kielcach zorganizowano konferencję, której celem było podsumowanie projektu.
- Świętokrzyska Kuźnia Smaków jest jednym z komponentów dużego projektu, który realizujemy, związanego z Górami Świętokrzyskimi, z naszą przyszłością - mówił Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim.
Realizatorem projektu, w ramach umowy z Urzędem Marszałkowskim, jest Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Jego całkowity budżet to 7 mln franków szwajcarskich, z czego blisko 6 mln 700 tys pochodzi z dotacji w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z Nowymi Krajami Członkowskimi Unii Europejskiej. 70% środków przeznaczono na regranting dla uruchomienia działalności gospodarczych, organizacji pozarządowych oraz już działających firm.
Projekt Świętokrzyska Kuźnia Smaków realizowany jest na terenie czterech powiatów naszego województwa: sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego.
- Celem głównym jest poprawa jakości życia mieszkańców tego regionu, wykorzystując ich aktywność, jak również dziedzictwo naturalne - tłumaczyła Anna Frańczak z Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.
Obecne działania w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków zakończą się 30 czerwca 2015 roku.
Napisz komentarz
Komentarze