Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 21 stycznia 2025 11:53
Reklama

Światowy Dzień Zdrowia

- Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz - pisał Jan Kochanowski. Dziś, 7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Ustanowiony został na pamiątkę założenia w 1948 roku Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Co roku WHO wybiera jeden kluczowy problem dotyczący zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi.

Tegorocznym hasłem jest: "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym". Wybór tematu, związany jest ze zmianami w sposobie produkcji i dystrybucji jedzenia na świecie. Pojawianie się coraz to nowych patogenów i wzrost zanieczyszczenia środowiska, mają kolosalny wpływ na jakość naszego pożywienia. Statystyki mówią, że choroby przenoszone drogą pokarmową zabijają rocznie ponad 2 mln ludzi na świecie. Dlatego tak istotne z globalnego punktu widzenia jest bezpieczeństwo żywności. Wiele w tej materii zależy od producentów, ale równie ważna jest świadomość konsumentów.

Musimy więc pamiętać, że jakość i świeżość pokarmów, które spożywamy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama