Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 29 września 2024 13:29
ZOBACZ:
Reklama

Światowy Dzień Zdrowia

- Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz - pisał Jan Kochanowski. Dziś, 7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Ustanowiony został na pamiątkę założenia w 1948 roku Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Co roku WHO wybiera jeden kluczowy problem dotyczący zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi.

Tegorocznym hasłem jest: "Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym". Wybór tematu, związany jest ze zmianami w sposobie produkcji i dystrybucji jedzenia na świecie. Pojawianie się coraz to nowych patogenów i wzrost zanieczyszczenia środowiska, mają kolosalny wpływ na jakość naszego pożywienia. Statystyki mówią, że choroby przenoszone drogą pokarmową zabijają rocznie ponad 2 mln ludzi na świecie. Dlatego tak istotne z globalnego punktu widzenia jest bezpieczeństwo żywności. Wiele w tej materii zależy od producentów, ale równie ważna jest świadomość konsumentów.

Musimy więc pamiętać, że jakość i świeżość pokarmów, które spożywamy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
News will be here
Reklama