Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 22 grudnia 2024 16:47
Reklama
Reklama
Reklama

MasterChef po kielecku

Programy kulinarne cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością w ogólnopolskich i lokalnych stacjach telewizyjnych. Potrawy przyrządzają w nich już nie tylko znani kucharze, ale także amatorzy. Jak Robert Makłowicz czy Magda Gessler mogli poczuć się uczniowie kieleckich szkół. W środę w szkole AWANS zorganizowano pierwszą edycję kieleckiego MasterChefa.

Stare polskie porzekadło mówi „przez żołądek do serca”. Znaczenie powiedzenia znają niewątpliwie kucharze, ci profesjonalni i ci, którzy dopiero uczą się do zawodu. Popularne ostatnio stały się konkursy dla jednych i drugich. W środę w Kielcach uczniowie ze szkół AWANS, Uniwerek i Przemysłu Spożywczego walczyli w pierwszej z nich o tytuł kieleckiego MasterChefa. Nazwa nawiązuje do popularnego programu telewizyjnego.

Całą rywalizację przygotowano z największą starannością. Każdy uczestnik miał do swojej dyspozycji trzydzieści składników. Potrawa musiała jednak powstać na bazie fileta z kurczaka.

Nad przebiegiem rywalizacji czuwało surowe jury, które później kosztowało każdej z przygotowanych potraw. Dla jurorów ważny był jednak nie tylko smak danej potrawy. Liczyło się również to w jakich warunkach ona powstaje i jakie stanowisko pracy zostawił młody kucharz.

Jeszcze przed rozstrzygnięciem konkursu, organizatorzy zapowiedzieli, że z pewnością odbędą się kolejne edycje.

Ostatecznie pierwsze miejsce zajęła Aleksandra Legut ze Szkoły Awans. Na drugim stopniu podium stanął Patryk Sala ze Szkół Przemysłu Spożywczego, a trzecie miejsce przypadło Paulinie Gawlik, również z Awansu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama