I właśnie z tej okazji w Szkole Podstawowej nr 5 dla uczniów zorganizowany został dzień czekolady. Było to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Najpierw uczniowie wysłuchali najważniejszych informacji dotyczących kakaowca, bez którego czekolada by nie istniała. Zaraz potem uczniowie mogli przejść do przygotowanej specjalnie na ten dzień kawiarenki i popróbować czekolad w różnej postaci: pitnej, białej i tradycyjnej. O tej niecodziennej inicjatywie rozmawiamy z wicedyrektorem Szkoły Podstawowej nr 5.
Dzieciaki na pewno długo będą pamiętać tą słodką lekcję. Sukces czekolady, poza smakiem i finezją przyrządzania, to efekt jej niezwykłości. Czekolada roztapia się w temperaturze ciała człowieka - kostka włożona do ust powinna tam być tak długo jak wytrzyma, nie należy jej gryźć - wówczas przychodząca przyjemność jest powolna, stopniowalna, ujawnia się po kilku sekundach. Na korzyść czekolady przemawia także to, że - w zestawieniu np. z alkoholem czy nikotyną - jest to najbezpieczniejsza z przyjemności, o najmniejszym ryzyku - poza dodatkowymi kaloriami i koniecznością większej dbałości o zęby.
Napisz komentarz
Komentarze