Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 22 grudnia 2024 06:20
Reklama
Reklama
Reklama

Święto czekolady

Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki. 12 kwietnia czekolada miała  swoje święto.

I właśnie z tej okazji w Szkole Podstawowej nr 5 dla uczniów zorganizowany został dzień czekolady. Było to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Najpierw uczniowie wysłuchali najważniejszych informacji dotyczących kakaowca, bez którego czekolada by nie istniała. Zaraz potem uczniowie mogli przejść do przygotowanej specjalnie na ten dzień kawiarenki i popróbować czekolad w różnej postaci: pitnej, białej i tradycyjnej. O tej niecodziennej inicjatywie rozmawiamy z wicedyrektorem Szkoły Podstawowej nr 5.

Dzieciaki na pewno długo będą pamiętać tą słodką lekcję. Sukces czekolady, poza smakiem i finezją przyrządzania, to efekt jej niezwykłości. Czekolada roztapia się w temperaturze ciała człowieka - kostka włożona do ust powinna tam być tak długo jak wytrzyma, nie należy jej gryźć - wówczas przychodząca przyjemność jest powolna, stopniowalna, ujawnia się po kilku sekundach. Na korzyść czekolady przemawia także to, że - w zestawieniu np. z alkoholem czy nikotyną  - jest to najbezpieczniejsza z przyjemności, o najmniejszym ryzyku - poza dodatkowymi kaloriami i koniecznością większej dbałości o zęby.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama