Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 19 maja 2025 16:46
Reklama
Reklama

Czas dla miłośników naturalnych smaków

Miłośnicy dobrego wina oraz smaków zakorzenionych w tradycji mieli niepowtarzalną okazję, by zanurzyć się w świecie regionalnych specjałów podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych. Przez dwa dni Targi Kielce tętniły życiem, aromatami i opowieściami zamkniętymi w kieliszkach i słoikach.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć

Wydarzenie przybliżyło odwiedzającym bogactwo świętokrzyskich winnic oraz lokalnych producentów żywności, oferujących m.in. naturalne sery, domowe przetwory, miody, octy i inne wyroby, powstałe z pasji i poszanowania dla natury. Stoiskom nie brakowało gości – degustacje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

Reklama

Tradycyjna kuchnia zagościła na stołach dzięki Kołom Gospodyń Wiejskich, które serwowały swojskie pierogi, pachnący żurek, domowe ciasta oraz inne specjały przywołujące wspomnienia z dzieciństwa.

Festiwal był również przestrzenią promocji lokalnej turystyki. Swoją ofertę prezentowały gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje kultury z regionu, w tym m.in. Centrum Kultury i Sztuki w Połańcu oraz Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Jędrzejowska. Dzięki nim uczestnicy mogli poznać nie tylko smaki, ale i miejsca warte odwiedzenia.

W tegorocznej edycji wydarzenia udział wzięły także gospodarstwa agroturystyczne z różnych zakątków Polski – od Warmii i Mazur, przez Podkarpacie, po Śląsk i Kujawy – co wzbogaciło festiwal o jeszcze szerszą paletę smaków i inspiracji. To święto tradycji, gościnności i pasji do natury pokazało, że Polska kuchnia regionalna i winiarstwo przeżywają swój renesans, a takie wydarzenia są doskonałą okazją, by te wartości pielęgnować i przekazywać dalej.

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama