Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Dobry przepis na nie marnowanie jedzenia to lodówki społeczne

Po świętach wielkanocnych w wielu domach zostaje nadmiar jedzenia, które zamiast trafić do kosza, może pomóc tym którzy tej pomocy potrzebują. W wielu miastach w naszym regionie działają lodówki społeczne i jadłodzielnie, dzięki którym można podzielić się żywnością z osobami w trudnej sytuacji.
Kliknij aby odtworzyć

W październiku tamtego roku Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport pn.“Nie Marnuj Jedzenia 2024”z którego wynika, że blisko 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Produkty, które najczęściej marnujemy to pieczywo, warzywa, wędliny czy owoce. 

Reklama

Zamiast bezmyślnie marnować jedzenie możemy się nim podzielić. Lodówki społeczne to świetny pomysł by zagospodarować poświąteczne jedzenie.

W Kielcach mamy 3 takie lodówki „pełne dobra”.  Znajdują się przy Szpitalu Kieleckim św. Aleksandra na ul. Kościuszki 25 na ul. Sienkiewicza 76 oraz przy Środowiskowym Domu Samopomocy na ul. Miodowej 7, gdzie lodówka o poranku była pusta być może dlatego, że ktoś już skorzystał z pomocy.

Niestety nie wszędzie jedzenie traktowane jest z szacunkiem, jak przy lodówce obok szpitala. Widocznie nie wszystko smakowało, tylko szkoda, że do lodówki było tak daleko.

W regionie znajduje się kilkanaście jadłodzielni oraz lodówek „pełnych dobra”. Mi.in. w Końskich, Skarżysku – Kamiennej czy Starachowicach. Przypominajmy, że na pułkach w lodówce powinny znaleźć się potrawy podpisane i opatrzone datą. Nie można przekazywać przeterminowanej ani uszkodzonej żywności.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama