Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Święcenie pokarmów w regionie

Wielka Sobota to czas święcenia pokarmów we wszystkich kościołach Katolickich. Wielka Sobota to także czas, gdy wierni wspominają spoczynek Jezusa w grobie.
Reklama

Wielka Sobota to dzień, w którym wierni czuwają przy Grobie Pańskim i przygotowują się na Wigilię Paschalną.

Reklama

Dla chrześcijan to najważniejsza liturgia w roku. Dziś w parafiach w ciągu dnia odbywa się też święcenie pokarmów, które wspólnie z bliskimi zjemy podczas wielkanocnego śniadania.

"Jajko, symbol życia, sól, która chroni od zepsucia, wędliny, które stanowią solidne podtrzymanie sił witalnych. To wszystko są pewne symbole chrześcijańskie (...)" - mówił podczas sobotniego spotkania proboszcz Kościoła  pw. św. Rozalii i św. Marcina w Zachełmiu, ks. Andrzej Drapała.

Przesłaniem Wielkiej Soboty jest nadzieja i zaufanie Bogu. To czas, który przypomina katolikom, że nawet w najciemniejszych chwilach Bóg czuwa nad nami. 

Odwiedziliśmy Kościoły w Skarżysku - Kamiennej, Zachełmiu, Stąporkowie i w Kielcach by pokazać Wam jak kolorowo, a zarazem nostalgicznie wygląda Wielka Sobota w Kościołach.

W koszyku powinny się znajdować chleb, jajko, sól, wędlina, ser, chrzan i ciasto. Chleb jest symbolem Ciała Chrystusa, jajko – odradzającego się życia, a sól jest symbolem prostoty życia. Wędlina zwiastuje płodność i dostatek. Ciasto, symbolizuje doskonałość. 

W święcące nie może również zabraknąć baranka z chorągiewką – ma on przypominać o złożonej przez Chrystusa ofierze i jego zwycięstwie nad śmiercią.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama