Nie tylko pyszny klasyczny schabowy ale wariacje na temat śledzi będzie można skosztować już niebawem, bo do Zespołu Placówek Szkolno- Wychowawczych w Kielcach zawita Kurt Scheller- szwajcarski szef kuchni i krytyk kulinarny. Uczniowie będą mogli zaprezentować swój talent i nauczyć się po mistrzowsku przyrządzić śledzia tradycyjnie i nowocześnie.
W dniu kiedy odwiedziliśmy placówkę młodzi uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności przygotowując tradycyjne, polskie ciasto czyli karpatkę.
3-osobowe zespoły uczniów z pięciu ośrodków, m.in. z Baryczy z Pińczowa czy ze Skarżyska- Kamiennej najpierw dowiedzą się, jak przyrządzić przystawkę, by potem przygotować i udekorować pyszny deser.
Placówka daje szanse młodym i zdolnym osobom niepełnosprawnym poprzez przygotowanie ich na potencjalnych pracowników, na konkretne stanowiska realizując indywidualny program rozwoju kompetencji zawodowych.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęła TV świętokrzyska.
Napisz komentarz
Komentarze