Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Dziś jemy pączki na szczęście!

Dziś najsłodszy dzień w roku… Różane z lukrem i skórką pomarańczową, posypane cukrem pudrem i te nietradycyjne ale modne w tym roku o smaku pistacji. O czym mowa? Pączki- to właśnie te słodkie wypieki ale nie tylko one stanowią ostatni czwartek karnawału. Jakie smaki wybierają mieszkańcy regionu? Postanowiliśmy sprawdzić.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć

Tłusty czwartek to dzień, w którym bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki i faworki. Jakie smaki wybieramy czy sugerujemy się modą?

Reklama

W czasach starożytnych tłusty czwartek był dniem w którym świętowano pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Ostatni tydzień karnawału był równoznaczny z jedzeniem tłustych potraw ze słoniną i boczkiem włącznie. 

Co ciekawe, do Polski Tłusty Czwartek dotarł dopiero w XVI wieku i był obchodzony jedynie w dużych miastach. W kieleckich cukierniach królują pączki i faworki. Zapytaliśmy co przeważnie wybierają klienci i jakie smaki wybierają.

Tłusty czwartek to święto ruchome przypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez najbliższy rok i szczęście go ominie! Tak więc pączek w dłoń i smacznego.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama