Tłusty czwartek to dzień, w którym bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki i faworki. Jakie smaki wybieramy czy sugerujemy się modą?
W czasach starożytnych tłusty czwartek był dniem w którym świętowano pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Ostatni tydzień karnawału był równoznaczny z jedzeniem tłustych potraw ze słoniną i boczkiem włącznie.
Co ciekawe, do Polski Tłusty Czwartek dotarł dopiero w XVI wieku i był obchodzony jedynie w dużych miastach. W kieleckich cukierniach królują pączki i faworki. Zapytaliśmy co przeważnie wybierają klienci i jakie smaki wybierają.
Tłusty czwartek to święto ruchome przypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez najbliższy rok i szczęście go ominie! Tak więc pączek w dłoń i smacznego.
Napisz komentarz
Komentarze