Według badaczy projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności), w Polsce rocznie marnuje się 4,8 mln ton żywności. Jadłodzielnie powstały z myślą o przeciwdziałaniu wyrzucania jedzenia. Każdy, kto posiada za dużą ilość artykułów spożywczych, może oddać je w specjalnych punktach. Z kolei, osoby będące w potrzebie, mogą bezpłatnie z nich skorzystać. W Końskich, ponad rok temu, taki punkt wymiany żywności powstał w Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. Niestety od dłuższego czasu, lodówki świecą pustkami.
Być może, jak twierdzą niektórzy, ograniczenia są związane z miejscem lokalizacji, czyli że jest to w Ośrodku Pomocy Społecznej, który co do zasady nie pracuje w soboty, niedziele, a czas pracy w dni powszednie ma ograniczony do czasu pracy Ośrodka Pomocy Społecznej z uwzględnieniem domu dziennego pobytu - mówi Krzysztof Obratański, Burmistrz Miasta i Gminy.
Burmistrz na razie nie przewiduje zmian w funkcjonowaniu jadłodzielni, ani zmianie jej lokalizacji. Warto pamiętać, jeśli wiemy, że mamy za dużo produktów spożywczych lub przygotowanych potraw, nie wyrzucajmy jedzenia. Jadłodzielnia w Końskich dostępna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do godziny 19.
Napisz komentarz
Komentarze