Noc Kupały wywodzi się z tradycji słowiańskiej. Skoki przez ognisko, puszczenie wianków na wodę oraz poszukiwanie magicznego kwiatu paproci to tylko niektóre z tradycyjnych obrzędów obchodzonych w tej nocy.
Wiele miast w okresie letniego przesilenia organizuje imprezy plenerowe. Nie inaczej było w Końskich. Na Browarnianych błoniach pomiędzy dwoma zalewami zorganizowano wyjątkowe wydarzenie połączone z kulinarnym konkursem.
W imprezę zaangażowana była młodzież, a także Uniwersytet Trzeciego Wieku. W drugim etapie przeglądu udział wzięło dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Końskie. Konkurs polegał na przygotowaniu zastola: czyli obiadu na dowolnie wybraną uroczystość rodzinną. Anna Wiaderna po raz kolejny przygotowała całe to wydarzenie.
Noc Kupały to nie tylko okazja do świętowania letniego przesilenia, ale również czas, kiedy możemy nawiązać kontakt z naturą i tradycjami naszych przodków.
Imprezę uświetniły Koła Gospodyń Wiejskich, które proponowały tradycyjne lokalne pyszności, jak kugiel, pierogi czy chleb ze smalcem i kiszonymi ogórkami czy schłodzoną lemoniadę.
Koncertowo zaprezentowała się Kapela Krakowska.
Napisz komentarz
Komentarze