Wśród wspierających ten Ogólnopolski Konkurs znalazły się przedsiębiorstwa tj.: Formaster Dafi, restauracja Żółty Słoń, Lasy Państwowe Nadleśnictwo Suchedniów, Nadleśnictwo Skarżysko, Gomar Pińczów, Urząd Marszałkowski czy Kopalnia Wapienia Morawica ale także osoby prywatne czy sami rodzice. Zainteresowanie przerosło oczekiwania organizatorów.
Ideą całego wydarzenia jak mówiła dyrektor placówki Marta Jagniątkowska jest przede wszystkim rozwijanie u uczniów zdolności i zainteresowań kulinarnych, a co za tym idzie otwartości pracodawcy do niepełnosprawnych, utalentowanych, młodych ludzi, którzy na co dzień borykają się ze stygmatyzacją nie rzadko w pracy.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci i Młodzieży to placówka, w której uczą się i mieszkają osoby z uszkodzonym narządem słuchu, z zaburzeniami mowy, z autyzmem (w tym z Zespołem Aspergera), z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim oraz z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Ośrodek jest jedyną tego rodzaju instytucją w województwie świętokrzyskim i jedną z nielicznych w Polsce.
Kieleccy uczniowie będą rywalizować w XVI Ogólnopolskim Konkursie wiedzy kulinarnej dla młodzieży niepełnosprawnej
18 i 19 kwietnia w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży przy ulicy Jagiellońskiej 30 w Kielcach odbędzie się XVI Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kulinarnej dla Młodzieży Niepełnosprawnej. W ciągu tych dwóch dni do Kielc przybędą młodzi uczniowie z 11 ośrodków z całej Polski.
- 17.04.2024 13:36
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze