Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 25 września 2024 21:29
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Smacznie i zdrowo – kolejny Kiermasz Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”

W miniony weekend odbył się kolejny Kiermasz Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Była to doskonała okazja do spróbowania i zakupienia chrupiącego pieczywa, naturalnych i ekologicznych dżemów i konfitur, serów, a nawet domowego wina.

Domowe pieczywo, naturalne dżemy i konfitury, ekologiczna sałata, a dla dorosłych domowe wino – to m.in. można było spróbować i zakupić na kolejnym już Kiermaszu Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Kiermasz cieszy się coraz większym zainteresowaniem i ma już stałych klientów.

- Dziś nawet byłem świadkiem, że kobieta weszła i prosto udała się w celu zakupienia konkretnego chleba. Okazało się, że ta kobieta już kiedyś kupowała ten chleb i nawet nie szukała innego – powiedział Wiesław Leszczyk z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska.

Zagroda Królów oferowała chleb z żytniej mąki z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego, mleko oraz dżem z borówki amerykańskiej.

- Przyjechaliśmy z gminy Bliżyn. W naszym rejonie produktem sztandarowym jest piernik z żytniej mąki. My jesteśmy gospodarstwem rodzinnym. Nasi rodzice, my i nasze dzieci systematycznie pracujemy – mówi Gabriela Król z Zagrody Królów.

Wielopokoleniowym gospodarstwem jest również Przetwórnia Owoców „Sad Danków” z Dankowa Dużego. Agrest, czarna i czerwona porzeczka, śliwki, wiśnia i sady jabłoniowe – z uprawy tych owoców Przetwórnia przygotowuje naturalne dżemy i konfitury.

- Mamy gospodarstwo ekologiczne. Przerabiamy praktycznie wszystkie owoce, jakie są w naszym gospodarstwie  - podkreśla Dawid Piechota z „Sadu Danków”.

Z okolic Staszowa na Kiermaszu pojawiło się gospodarstwo ekologiczne „Ekorab”, które oferuje produkty z orkiszu, olej z lnianki i wiele innych.

- Bułeczki orkiszowe, herbatki, kasza gryczana i jaglana, len mielony i amarantus, wszystko to przerabiamy we własnym gospodarstwie – mówi Bogdan Chara, „Ekorab”

Kiermasz Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” odbywa się w jedną sobotę w  miesiącu, z pominięciem lipca i sierpnia. Głównym celem przedsięwzięcia jest zapoznanie mieszkańców Kielc i okolic z bogactwem kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama