Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" organizowany jest od 2000 roku. Służy on przede wszystkim promocji oryginalnej, regionalnej żywności, która powstaje według tradycyjnych receptur. Ma on także zachęcić do działania mieszkańców z obszarów wiejskich.
Dobiega końca XIV edycja tego konkursu. Finał zaplanowano na niedzielę, 15 czerwca. Odbędzie się on w Parku Miejskim.
Podczas imprezy wszyscy chętni będą mogli spróbować wyróżnionych produktów. Najlepszym, zdaniem jury, zostaną nadane specjalne, unijne i krajowe odznaczenia. Festyn organizowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.
- Liczymy na duży udział mieszkańców województwa w konkursie, który będzie miał swoją wyjątkową oprawę. Będzie on także dużym czynnikiem promocyjnym dla producentów, którzy od dawna pytali, kiedy będzie się odbywał. Liczymy ogromnie na duży udział w tym konkursie - zaprasza Piotr Żołądek, członek zarządu województwa świętokrzyskiego.
Początek imprezy zaplanowano na godzinę 11.00
Napisz komentarz
Komentarze