W menu znalazł się łosoś w sosie szczawiowym, kurczak w czerwonym winie z ryżem pilaf, placek z gotowanych tartych ziemniaków z polędwiczką cielęcą i sosem grzybowym oraz na deser markiza czekoladowa. Przepisy na tak niecodzienne potrawy uczniom zdradził mistrz kuchni Kurt Scheller. Jaki jest przepis na kulinarny sukces i jak radzili sobie świętokrzyscy uczniowie?
- Było bardzo dobrze, młodzi kucharze uśmiechali się, pracowali szybko i robili tak, jak ja mówię – mówił Kurt Scheller.
Dla uczniów była to niezwykła lekcja praktyki w towarzystwie mistrza sztuki kulinarnej. - Niecodziennie można zaczerpnąć wskazówek autorytetu – przyznawali uczniowie.
- Jestem zadowolony, bardzo dużo można się nauczyć przy mistrzu kuchni. Jak ktoś źle coś robił, to może podpowiedzieć, poprawić – mówił Przemek Kucharski, uczeń.
A jaki jest Kurt Scheller przy gotowaniu?
- Bardzo zabawny, bardzo uprzejmy. Do uczniów przyjaźnie nastawiony, bardzo miło nam się z nim pracowało – mówiła Justyna Kozieł, uczennica.
W ramach kursu wzięło udział 16 uczniów z całego województwa. Kurt Scheller w szkole Awans jest już po raz drugi, dzięki trzyletniemu projektowi „zaawansowane szkolenia spełniają marzenia”.
- W ramach tego projektu młodzież uczy się kucharstwa jako drugiego zawodu – dodał dyrektor, Andrzej Miszczyk.
Jak zapowiada dyrektor szkoły, kolejna edycja bezpłatnego kursu gotowania na pewno się odbędzie, jednak czy Kielce po raz trzeci odwiedzi Kurt Scheller, tego jeszcze nie wiadomo.
Napisz komentarz
Komentarze