Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 25 września 2024 09:27
ZOBACZ:
Reklama
Reklama

Jean Bos o regionalnej kuchni

Jean Bos to dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej i jeden z najbardziej znanych kucharzy na świecie. Gotował dla rodziny królewskiej z Belgii, prezydenta Ruandy i księcia Monako. Obecnie prekursor kuchni molekularnej w Polsce, opowiedział nam o regionalnej kuchni oraz nowych smakach, jakie poznał po przyjeździe do Kielc.

Kuchnia molekularna opiera się na głównie na wiedzy naukowej, której celem jest otrzymanie nietypowymi sposobami czystych smaków w nietypowych zestawieniach. To właśnie Jean Bos jest obecnie jednym z najbardziej znanych kucharzy wykorzystujących tą technikę. Mimo to nie obca mu jest kuchnia tradycyjna, którą bardzo lubi i docenia.

- Ten region świętokrzyski czy Śląsk to dla mnie najpiękniejsze regiony kulinarne. Tu cały czas coś się dzieje – mówi Jean Bos.

Nietypowe podanie produktów, z którymi spotykamy się na co dzień w kuchni sprawia, że często goście z niedowierzaniem spoglądają na talerz.

- Ludzie patrzą, co to jest i pytają, co to było? To była kapusta – opowiada kucharz.

A co szefowi sprawia najwięcej kulinarnych kłopotów?

- Tu mam cały czas problem. Żurek i bigos – to są dwa dania, których nigdy nie widziałem w moich stronach. Tylko tu, w Polsce mamy sto tysięcy różnych żurków i sto pięćdziesiąt tysięcy różnych bigosów. Tu każda ulica ma swój bigos. Ten robi ze śliwką, ten z grzybami. W każdym miejscu jest inaczej – mówi Jean Bos.

Mimo wszystko chef nie poddaje się i cały czas eksperymentuje z bigosem. Kto wie – może już niedługo poznamy nowe oblicze tej doskonale znanej nam potrawy, podanej w postaci piany lub galaretki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama