Na otwarciu byli zaproszeni goście, wiceprezydent Grzegorz Małkus, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy Roman Białek, radni miejscy Przemysław Bieniek i Konrad Sokół. Gości przywitała prezes spółdzielni Magdalena Imiela (zobacz wideo).
Konrad Sokół – komendant Ochotniczego Hufca Pracy w Skarżysku był jedną z tych osób, które wspierały powstanie spółdzielni. Jej prezes apelowała do władz miejskich i powiatowych o wsparcie. Sokół mówił również o tym, by to wsparcie mogło spowodować powstanie kolejnych spółdzielni socjalnych – współpracujących a nie konkurujących ze sobą (zobacz wideo).
Spółdzielnia „Parasol” powstała przy wsparciu finansowym Powiatowego Urzędu Pracy w Skarżysku. Kwota przekazana na założenie spółdzielni wyniosła blisko 85 tys. zł i przeznaczona została przede wszystkim na zakup niezbędnych do prowadzenia działalności narzędzi, maszyn i urządzeń. Starosta skarżyski Michał Jędrys zaznaczył, że władze powiatu skarżyskiego są mocno zainteresowane wspieraniem tzw. ekonomii społecznej.
Spółdzielnia „PARASOL” już ruszyła. Jest wyposażona i gotowa, by rozpocząć swoją działalność. Swoją siedzibę ma w budynku Spółdzielni Inwalidów SIMKO przy ul. 1-go Maja 99. Spółdzielnia utrzymywać się będzie z wypracowanych zysków dzielonych po równo pomiędzy członków spółdzielni. Dlatego teraz najważniejszym wyzwaniem przed spółdzielcami jest pozyskanie i utrzymanie klientów, odbiorców swoich usług. Członkowie liczą, że konkurencyjne ceny i bardzo dobra jakość świadczonych usług pozwolą utrzymać się na rynku dłużej niż wynikające z umowy 12 miesięcy.
Spółdzielnie socjalne w województwie świętokrzyskim to wciąż nowatorskie podejście do aktywizacji osób bezrobotnych. Obecnie działa ich tylko 7. Jak zaznaczył dyrektor pośredniaka w Skarżysku Roman Białek w powiecie skarżyskim wśród osób bezrobotnych zainteresowanie prowadzeniem spółdzielni socjalnej jest coraz większe. Na obecną chwilę jest już 20 kolejnych osób chętnych do założenia takiego przedsiębiorstwa. O samej spółdzielni zaproszeni goście rozmawiali wczoraj przy kawie i słodkim poczęstunku.
Napisz komentarz
Komentarze