Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 28 września 2024 23:28
ZOBACZ:
Reklama

Wędliny pod lupą. Świętokrzyskie stawia na wiejskie obszary

Milion złotych zarząd województwa przeznaczy na realizację programu „Odnowa Wsi Świętokrzyskiej”. Dodatkowo ogłoszono konkurs na „Piękną i przyjazną dla środowiska Wieś Świętokrzyską”. Podczas konferencji marszałek Adam Jarubas poinformował również, że zostaną zlecone badania tradycyjnych, lokalnych wędlin na zawartość substancji smolistych.

Dwa projekty dotyczące świętokrzyskiej wsi przygotował Zarząd Województwa. Po raz piąty rusza program „Odnowa Wsi Świętokrzyskiej” adresowany do gmin wiejskich oraz wiejsko – miejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Na realizację programu przeznaczony jest milion złotych. Jedna gmina maksymalnie może otrzymać wsparcie w wysokości 20 tys. zł. Nabór wniosków będzie prowadzony do 31 marca.

- Mamy doświadczenie z poprzednich edycji tego programu. Grant  w wysokości 20 tys zł jest takim zaczynem, dzięki któremu odnowiono świetlicę, wyremontowano plac zabaw, zrobiono coś istotnego dla społeczności lokalnej – mówi marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas.

- Chcemy takie działania inicjować, to nie są wielkie pieniądze. Jeżeli do tego dołoży się pieniądze np. z funduszu sołeckiego, to może się z tego zrobić przyzwoita kwota, dzięki której pewne działania zostaną zrealizowane – dodaje Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.

Aby promować świętokrzyskie obszary wiejskie, walory turystyczne oraz zachowanie dziedzictwa kulturowego, ogłoszono również konkurs „Piękna i przyjazna dla środowiska Wieś Świętokrzyska”. Będzie się on składał z dwóch etapów – powiatowego i wojewódzkiego. Przedsięwzięcie adresowane jest do gmin, które muszą zgłosić wieś położoną na swoim terenie. Pula nagród w konkursie wyniesie 150 tys. zł, a ich fundatorem jest Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach, który jest współorganizatorem konkursu.

- Zachęta jest ciekawa, a nagrody przyzwoite. Pierwsze miejsce to 70 tys. zł, drugie miejsce to 50 tys. zł, a trzecie miejsce to 30 tys. zł - informuje marszałek Adam Jarubas.

Niedawno prezentowaliśmy kolejnych członków, którzy dołączyli do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nasi lokalni przedsiębiorcy, producenci wyrobów mięsnych tradycyjnie wędzonych mogą się obawiać o swoje wyroby. Z dniem 1 września 2014 r. wejdzie w życie Rozporządzenie Komisji (UE)  zmieniające rozporządzenie określające dopuszczalną ilość substancji smolistych w żywności. W związku tym Zarząd Województwa zleci badanie około 60 próbek wędzonych produktów.

- Oferujemy takie badania. Opłacimy je po to, aby pokazać Komisji Europejskiej, że te produkty są zdrowe - mówi marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas.

Z zaostrzeniem norm nie będą miały problemu większe zakłady. Są jednak mniejsi producenci, którzy mogą mieć z tym problem. Otrzymane wyniki badań, które zleci Zarząd Województwa, będą podstawą do dalszych działań w Komisji Europejskiej i Parlamencie Europejskim. Umocni to również pozycję lokalnych producentów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
News will be here
Reklama