Dwa projekty dotyczące świętokrzyskiej wsi przygotował Zarząd Województwa. Po raz piąty rusza program „Odnowa Wsi Świętokrzyskiej” adresowany do gmin wiejskich oraz wiejsko – miejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Na realizację programu przeznaczony jest milion złotych. Jedna gmina maksymalnie może otrzymać wsparcie w wysokości 20 tys. zł. Nabór wniosków będzie prowadzony do 31 marca.
- Mamy doświadczenie z poprzednich edycji tego programu. Grant w wysokości 20 tys zł jest takim zaczynem, dzięki któremu odnowiono świetlicę, wyremontowano plac zabaw, zrobiono coś istotnego dla społeczności lokalnej – mówi marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas.
- Chcemy takie działania inicjować, to nie są wielkie pieniądze. Jeżeli do tego dołoży się pieniądze np. z funduszu sołeckiego, to może się z tego zrobić przyzwoita kwota, dzięki której pewne działania zostaną zrealizowane – dodaje Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.
Aby promować świętokrzyskie obszary wiejskie, walory turystyczne oraz zachowanie dziedzictwa kulturowego, ogłoszono również konkurs „Piękna i przyjazna dla środowiska Wieś Świętokrzyska”. Będzie się on składał z dwóch etapów – powiatowego i wojewódzkiego. Przedsięwzięcie adresowane jest do gmin, które muszą zgłosić wieś położoną na swoim terenie. Pula nagród w konkursie wyniesie 150 tys. zł, a ich fundatorem jest Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach, który jest współorganizatorem konkursu.
- Zachęta jest ciekawa, a nagrody przyzwoite. Pierwsze miejsce to 70 tys. zł, drugie miejsce to 50 tys. zł, a trzecie miejsce to 30 tys. zł - informuje marszałek Adam Jarubas.
Niedawno prezentowaliśmy kolejnych członków, którzy dołączyli do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nasi lokalni przedsiębiorcy, producenci wyrobów mięsnych tradycyjnie wędzonych mogą się obawiać o swoje wyroby. Z dniem 1 września 2014 r. wejdzie w życie Rozporządzenie Komisji (UE) zmieniające rozporządzenie określające dopuszczalną ilość substancji smolistych w żywności. W związku tym Zarząd Województwa zleci badanie około 60 próbek wędzonych produktów.
- Oferujemy takie badania. Opłacimy je po to, aby pokazać Komisji Europejskiej, że te produkty są zdrowe - mówi marszałek województwa świętokrzyskiego, Adam Jarubas.
Z zaostrzeniem norm nie będą miały problemu większe zakłady. Są jednak mniejsi producenci, którzy mogą mieć z tym problem. Otrzymane wyniki badań, które zleci Zarząd Województwa, będą podstawą do dalszych działań w Komisji Europejskiej i Parlamencie Europejskim. Umocni to również pozycję lokalnych producentów.
Napisz komentarz
Komentarze