Konkurs skierowany był do uczniów Gimnazjum nr 2 w Skarżysku. Składał się z dwóch etapów - w pierwszym uczniowie opracowywali autorski przepis kulinarny sałatki lub surówki oraz wykonywali go pod okiem komisji konkursowej. Etap drugi polegał zaś na przygotowaniu sałatki z przygotowanych przez organizatorów produktów i jej zaprezentowanie oraz nazwanie.
I etap konkursu odbył się 17 stycznia, brało w nim udział 13 drużyn 2-3 osobowych. Spośród nich jury wyłoniło 10 najlepszych i to one w piątek prezentowały swoje umiejętności. W skład komisji konkursowej wchodzili: specjalista do spraw żywienia Robert Kopacz, dyrektor szkoły Krystyna Błaszczyk i nauczyciele Wiktor Geller, Katarzyna Myszka, Agnieszka Dąda oraz przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego
Sałatki komisja oceniała pod kątem: organizacji pracy, techniki wykonania, oryginalności i pomysłowości, smaku i estetyki podania. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz oceny bardzo dobre, a laureaci nagrody książkowe o tematyce kulinarnej.
Rywalizacja była bardzo wyrównana. W konkursie zostały wyłonione trzy najlepsze zespoły:
I miejsce przypadło w udziale: Natalii Nawrot i Agata Rożek za sałatkę pod nazwą Cezary;
II miejsce zdobyli: Małgorzata Sawina i Piotr Gelar za sałatkę pod nazwą Tajemnica orientu;
III miejsce zajęły: Aleksandra Kociszewska, Paulina Wojciechowska i Karolina Budziosz za sałatkę pod nazwą Czosnkowa wyspa.
Napisz komentarz
Komentarze