Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 28 września 2024 15:29
ZOBACZ:
Reklama

„Smaki Dziedzictwa!” – hasłem przewodnim tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa

Samorząd Województwa Świętokrzyskiego zaprasza do włączenia się w tegoroczną 29. odsłonę Europejskich Dni Dziedzictwa, która planowana jest w dniach 11 - 12 oraz 18 - 19 września 2021 r. Hasło przewodnie w tym roku brzmi „SMAKI DZIEDZICTWA”!
„Smaki Dziedzictwa!” – hasłem przewodnim tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa
„Smaki Dziedzictwa!” – hasłem przewodnim tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa

Organizatorzy zachęcają do organizowania wydarzeń i poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, które królowały na polskich stołach. Będzie to znakomita okazja do zapoznania się ze sposobami podawania potraw, dekoracji stołu, czy poznania zabytków przetwórstwa spożywczego. Tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa podkreśla szczególnie tradycje rzemieślnicze i zabytkowe budynki (takie jak cukiernie, piekarnie, fabryki), ale również piękne obrzędy i zwyczaje, które każdy region stara się konsekwentnie kultywować i zachowywać dla przyszłych pokoleń. Obecne trendy kulinarne przywracają świetność starym recepturom naszych babć, przy jednoczesnej poprawie jakości smaków opartych na produktach ekologicznych, których uprawa jest przyjazna dla środowiska.

Stół jednoczy nas nie tylko wokół – posiłku, ale także sprzyja spotkaniom z bliskimi i przyjaciółmi, jest miejscem, opowieści i legend na temat kuchni naszych dziadków i pradziadków, panujących tradycji, starych przepisów kulinarnych, używanych naczyń, sposobu przygotowywania posiłku i różnorodności stosowanych produktów.

Tradycyjne potrawy stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz są częścią tożsamości lokalnej. Często charakterystyczne produkty regionalne przyciągają turystów, powodują, że chcą powracać. Europejskie Dni Dziedzictwa to także okazja do zwrócenia uwagi na jakość pożywienia, naszych dań, smaków i preferencji. Uprawy, produkty ekologiczne i bio, pochodzące z tradycyjnych gospodarstw coraz częściej stanowią główny element pożywienia.

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa organizowane są dni otwarte w obiektach zabytkowych, tematyczne wystawy w muzeach i instytucjach kultury, bibliotekach, sesje popularnonaukowe, koncerty, spacery, pikniki historyczne. Jest to promocja instytucji, miejsc, obiektów, wydarzeń, a także forma edukacji o regionalnym dziedzictwie kulinarnym.

Zgodnie z założeniami Europejskich Dni Dziedzictwa, w całej Europie wszystkie imprezy są bezpłatne, a instytucje i organizacje biorące w nich udział nie czerpią z tego korzyści finansowych.

Koordynatorem ogólnopolskim Europejskich Dni Dziedzictwa jest Narodowy Instytut Dziedzictwa. Wydarzenie należy zgłosić poprzez formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie akcji Formularz zgłoszeniowy - Europejskie Dni Dziedzictwa


źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama