Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.
W województwie świętokrzyskim Sieci Dziedzictwo Kulinarne tworzą przeważnie małe przedsiębiorstwa rodzinne.
W powiecie koneckim certyfikat Sieci Dziedzictwo Kulinarne otrzymała Wytwórnia Konserwowanych Wyrobów Ciastkarskich i Ciastek w Pomykowie.
W powiecie jędrzejowskim certyfikaty odebrały dwie firmy: Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak oraz Mezzo One Sp. zo.o.
Nowi certyfikowani członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie zostali umieszczeni na liście Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Ich siedziby maja prawo być oznaczone specjalnym znakiem, a wyroby gwarantują najwyższą jakość smakową i żywieniową.
Dziedzictwo Kulinarne w województwie świętokrzyskim powiększone. Są przedstawiciele powiatu jędrzejowskiego
Marszałek Andrzej Bętkowski oraz członek Zarządu Województwa Marek Jońca wręczyli certyfikaty sześciu nowym członkom Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nowi członkowie dołączyli do 79 podmiotów - sklepów, zakładów przetwórczych, cukierni, gospodarstw agroturystycznych czy lokali gastronomicznych funkcjonujących w sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. W sumie takich ważnych punktów kulinarnych na mapie województwa jest 86.
- 04.08.2020 10:27
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze