Na wigilijnym stole wg tradycji powinno znaleźć się 12 potraw, a wśród nich karp. I choć zjedzenie karpia to nie lada sztuka, bo wyzwanie stawia ogromna ilość ości, to Polacy wymieniają go na pierwszym miejscu.
Hodowlą karpia od 15 lat zajmuje się pan Mateusz Mietka, któremu żadna ryba nie jest obca. Przed świętami dużym zainteresowaniem cieszy się karp ekologiczny. A czym rożnie się on od tych, kupowanych w sklepach?
Jak się okazuje wyhodowanie karpia to nie jest krótki proces i wigilijna ryba potrzebuje odpowiednich warunków.
Choć karp to świąteczna tradycja, nie każdy go lubi. Zawsze znajdą się tacy, którzy na wigilijnym stole wolą mieć również inne ryby.
Cena karpia ekologicznego to wydatek około 15 zł. Jest ona nieco wyższa niż w sklepie.
Jak podkreśla pan Mateusz Miętka – hodowca ryb, ekologiczny karp sam w sobie jest bardzo smaczny, wystarczy sól, cytryna i do piekarnika.
Karp ekologiczny
Od blisko 900 lat karp pojawia się w Polsce. Dzieje jego obecności w polskim jadłospisie to kawał historii kraju. Ale mało kto wie, że na wigilijne stoły wprowadził go okres komuny. Ryba ta była spożywana w Polsce już w XII wieku.
- 23.12.2013 15:16
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze