Ręcznie robione jajka, palmy, zające i przede wszystkim smaczne regionalne potrawy. To tylka kilka atrakcji, które czekały w niedzielę na rynku w Bodzentynie.
- Kolejny raz organizowany jest kiermasz wielkanocny, gdzie zaprezentowane zostaną specjały kulinarne oraz wyroby rękodzieła – wymienia Dariusz Skiba, burmistrz Bodzentyna.
Na bodzentyńskim rynku funkcjonowało 10 stoisk, gdzie można było kupić ozdoby wielkanocne na świąteczny stół oraz spróbować tradycyjnych potraw świątecznych.
- My dzisiaj przygotowaliśmy m.in. kwaśnicę po świętokrzysku i sieradowsku. Wszystkim smakuje i są zadowoleni - mówi Lucyna Lipczyńska, „Świętokrzyskie Jodły”.
Podczas imprezy odbył się również konkurs na najładniejsze stoisko. Najbardziej wyróżniało się to przygotowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa. Nagrodę wręczył Dyrektor Miejsko-Gminnego Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie, Marcin Sikorski.
- Chcemy szerzyć kulturę ludową, pokazywać ją głównie ludziom młodym – zapewnia Marcin Sikorski, dyrektor Miejsko – Gminnego Centrum Kultury i Turystyki w Bodzentynie.
Ideą jarmarku jest integracja mieszkańców, oraz promocja twórczości miejscowych artystów ludowych.
Napisz komentarz
Komentarze