/>

Bogdan Wenta będzie kandydował na stanowisko prezydenta Kielc

Bogdan Wenta potwierdził że będzie kandydował o fotel prezydenta Kielc. Jego decyzja może być zaskakująca ponieważ europoseł zdecydował o starcie nie z list Platformy Obywatelskiej a z własnego komitetu wyborczego Projekt Świętokrzyskie.

W czwartek Bogdan Wenta, obecnie europoseł, były trener reprezentacji Polski w piłce ręcznej, ogłosił że zamierza startować w wyborach na prezydenta Kielc. Zaskoczeniem może być fakt, że jego komitetem wyborczym będzie nie Platforma Obywatelska a jego własny „Projekt Świętokrzyskie”.

- Zamierzam zgłosić swoją kandydaturę w wyborach prezydenta miasta Kielce. Będziemy się starali skoordynować nasze wspólne działania i jeżeli wszystko dobrze dopniemy, to będziemy startować z komitetem wyborczym pod nazwą "Projekt Świętokrzyskie Bogdana Wenty – ogłosił Bogdan Wenta – poseł parlamentu europejskiego.

W wyborach do Europarlamentu Wentę popierała Platforma Obywatelska i choć poseł nie jest oficjalnym członkiem tej partii decyzja o kandydowaniu z innego komitetu może tylko potwierdzać przypuszczenia że z list PO o fotel prezydenta Kielc ubiegać się będzie jej przewodniczący w regionie Artur Gierada.

W lutym lider Platformy Grzegorz Schetyna pytany, czy jego ugrupowanie w wyborach na prezydenta Kielc poprze Gieradę czy Wentę, podkreślał, że w tym zakresie wymagana jest konsultacja na poziomie miejskim i regionalnym.

- Musimy zbudować takie przekonanie, że ta kandydatura łączy środowiska, parte polityczne. Obaj są świetni, mają szansę, ale to jeszcze kwestia rozmów, przemyśleń i wpisania tego w scenariusz całej polityki Platformy. Te kandydatury będą na pewno akceptowane przez zarząd krajowy – zaznaczył Grzegorz Schetyna – lider Platformy Obywatelska

To miało się stać w marcu lub kwietniu. Decyzja Wenty sprawiła więc, że takich przemyśleń nie będzie.

Podczas konferencji Wenta, zapowiedział też, że w wyborach samorządowych dla niego i jego ludzi ważne będą stanowiska radnych, wójtów czy burmistrzów w całym województwie świętokrzyskim.

Europoseł podkreślił, że decyzja o wystawieniu komitetu w wyborach samorządowych wynika nie tylko z potrzeb lokalnych w województwie świętokrzyskim, ale także z doświadczeń jego działalności w Parlamencie Europejskim, spotkań z samorządami w innych regionach kraju i za granicą.

- Myślę, że tu też jest szansa nawiązania współpracy oraz wymiany dobrych praktyk i doświadczeń – twierdzi Wenta.

Nazwiska kandydatów startujących w jesiennych wyborach samorządowych z ugrupowania Projekt Świętokrzyskie poznamy prawdopodobnie do końca kwietnia.

- Są to także osoby, które są aktywne społecznie, zaangażowane lokalnie, ale może nie brały dotychczas udziały w życiu politycznym, na poziomie zarządzania samorządowego czy władz lokalnych – mówi europoseł.

Bogdan Wenta podkreślił też, że jego ugrupowanie będzie otwarte na współpracę z organizacjami społeczeństwa obywatelskiego, z pozarządowym sektorem i z ugrupowaniami politycznymi.

Fotorelacje

Kielce